Doen

Bekijk alle activiteiten in Langeveen Bruinehaar

Agenda

Zet alle plaatselijke evenementen nu in je agenda

Centrumplein Drieschicht Langeveen

QR route punt 1

Deze streek was vroeger onbewoond en behoorde onder de naam van “Drieschicht” toe aan de drie marken Geesteren, Mander en Vasse.

 

In 1803 werd er het eerste huisje gebouwd op grond die eigendom was van een boer uit Vasse. Het werd oogluikend toegelaten. Het bouwen van huizen in de marken was verboden voor een ieder. Geschiedde het toch, dan werd de woning zonder vorm van proces met de grond gelijk gemaakt.

 

 

In het boek “Kerkelijk en wereldlijk Twente”, auteur W.G.A.J. Röring, kwamen we het volgende tekstgedeelte tegen wat we u niet willen onthouden.

 

“Langeveen.

Men zal weten, dat Langeveen eene buurtschap is, die behoort tot de gemeente Tubbergen. Zij ligt in ’t N.W. der gemeente, tusschen de buurten Geesteren, Manderveen en Bruinehaar en de Duitsche grens.

De naam Langeveen zegt ons, dat de bodem er zeer veenachtig is. Even over de grens liggen thans nog een paar uitgestrekte venen: het Balderhaarsche veen en de Dooze, die de bewoners der gemeente Tubbergen grootendeels van brandstof voorzien. Op die venen groeit ook veel haver – vroeger ook boekweit, maat dat is minder geworden – op een bodem, die eerst wordt losgehakt en geëgd en vervolgens in brand gestoken. Dit veenbranden geschiedt bij gunstig weer in de maand Mei. ’t Is me ’t werkje wel. En de haar- of veenrook die dan heel Nederland vervult, behoort ook juist niet tot de aangename verschijnselen in de maand Mei. Die heele streek, Langeveen, en wat nu nog over de grens ligt, zal oudtijds wel een en al veen geweest zijn. Nu grootendeels een kale vlakte, was het destijds een uitgestrekt bosch, of liever een oerwoud, waar allerlei wilde dieren, en zelfs nog in 1750 wolven en wilde zwijnen huisden. Later, toen de veenvorming zich voortzette en de bodem losser werd, werden de woudreuzen door de noordwesterstormen geveld, raakten onder het veen en worden daar thans, onder de naam van kienhout, weer uit gedolven.

De heele streek was toen een wildernis, met veen en bosch, heide en moeras.”

 

 

Langzamerhand nam de bevolking door ontginning van het gebied toe. Er was een kerkje nodig. In 1843 werd de eerste kapel gesticht en bediend door de Kapelaan van Geesteren. In dit jaartal telde Langeveen 100 huisgezinnen.

Artikel uit de Twentsche courant van 12 maart 1884

 

Het aantal inwoners, vastgelegd op 1 januari 2023 in het bevolkingsregister, is 1285 personen.

(bron: www.allecijfers.nl)

Artikel uit de Twentsche courant van 13 december 1919

 

Een eerbetoon aan het turfverleden is de Turfsteker, deze vindt u op het plein voor de Mariaschool.

VERVOLG ROUTE:

  1. Vanaf het dorpsplein steekt u de Hardenbergerweg over, richting de Post-NL brievenbus. Hier vindt u de QR-code (2).

Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 2. Zo kunt u altijd de route vervolgen.

QR code 2. Confectie-atelier Morsman