Doen

Bekijk alle activiteiten in Langeveen Bruinehaar

Agenda

Zet alle plaatselijke evenementen nu in je agenda

Bakkerswoning

QR route punt 14

Na de eerste wereldoorlog werd in Langeveen de Coöperatieve Verbruiksvereniging “Nooitgedacht”, in de volksmond “de Coöperatie” opgericht in januari 1919.

 

De leden kwamen uit Langeveen en Bruinehaar. Elk toetredend lid bracht 2.50 gulden per op het bedrijf aanwezige koe in. Ieder jaar werden 2 leden uitgeloot voor teruggaven van het geld.

 

De Coöperatie hield zich niet alleen bezig met de verkoop van agrarische producten. Ook was er een bakkerij met een levensmiddelenwinkel. Deze gebouwen stonden aan de Bruinehaarsweg ter hoogte van de kruising Molenbergstraat/Bruinehaarsweg.

 

Er werden 4 soorten brood gebakken:

  • Roggebrood
  • Roggestoet
  • Witte brood
  • Krentenbrood

 

In 1933 komt bakker Wolfkamp in dienst van de Coöperatie.

Voor het bakkersechtpaar werd deze woning gebouwd.

Bakker Wolfkamp heeft tot 12 juli 1956 bij coöperatie Nooitgedacht gewerkt. Hij is gestopt met het bakkersvak omdat hij niet in het bezit was van de vereiste bakkers- en vestigingsdiploma’s. Daarom mocht hij, ondanks zijn vakbekwaamheid, zijn beroep bij de coöperatie niet meer uitoefenen.

 

De familie Wolfkamp komt te wonen in de kommiezenwoningen. Bakker Wolfkamp gaat werken bij een bakker in Tubbergen. Op latere leeftijd is hij werkzaam in de textielindustrie.

 

Bronvermelding:

Historische schetsen – Stichting Heemkunde Langeveen jaarboekje 2000

VERVOLG ROUTE:

  1. Na de bocht vindt u aan de linkerkant, voor de heg, de volgende QR code (15).

Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 15. Zo kunt u altijd de route vervolgen.

QR code 15. Kommiezenwoningen