Wereld oorlog I brak aan in 1914. Het was afgelopen met het vrije grens- en handelsverkeer. Vooral van Nederlandse zijde was er strenge grensbewaking. In de grensstreken waar geen militaire grensbewaking aanwezig was werd er onophoudelijk, 24 uur per dag, door douaniers gepatrouilleerd.
In Langeveen werd de grensbewaking door de in de plaats wonende douaniers, afkomstig uit het gehele land, uitgevoerd. Voor hen werden door de rijksoverheid, rond 1918, vier kommiezenwoningen aan de Hardenbergerweg gebouwd.
Door dat Duitsland in oorlog was, en boerenzonen het leger in moesten, stagneert de voedselproductie. Eten wordt schaars in Duitsland.
Wanneer in 1918 de oorlog wordt beëindigd komt het vrije grensverkeer niet terug
De militaire barakken achter de woningen waren overbodig geworden en werden verkocht.
Twentsche courant 1 mei 1920
Levensmiddelen blijven schaars waardoor illegaal grensverkeer ontstaat, de mensen gaan smokkelen. Werd je aangehouden dan was de straf niet gering. Smokkelaars werden veroordeeld tot aanzienlijke geldboetes of gevangenisstraffen.
Twentsche courant 20 december 1924
Kommiezenwoningen aan de inmiddels verharde Hardenbergerweg.
De woningen zijn vanwege onbewoonbaarheid in 1982 gesloopt.
U vervolgt de route met aan uw rechterkant Cafetaria de Ruif, hier vindt u de volgende QR- code (16).
Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 16. Zo kunt u altijd de route vervolgen.