Doen

Bekijk alle activiteiten in Langeveen Bruinehaar

Agenda

Zet alle plaatselijke evenementen nu in je agenda

Café-Cafetaria De Ruif

QR route punt 16

Stel je eens voor, de plek waar je nu staat, het jaar 1880, de Hardenbergerweg is een zandweg. Wagens getrokken door paarden i.p.v. auto’s. Een al bedrijvigheid aan deze straat.

 

Twentse boeren die de gegraven turf in een van de veengebieden ten noorden van Langeveen met paard en wagen afhaalden gingen, op de terugtocht voor het lessen van de dorst van zowel voerman als paard, vaak bij deze Langeveense tapperij aan. Het zondagse kerkbezoek, door mensen uit Langeveen en van de Striepe (Duitsland), werd met paard en wagen gedaan. De afstanden waren groot. Tijdens de kerkdienst werd paard met wagen tegen betaling bij het café of winkel gestald. De paarden kregen te eten en werden verzorgd. Na de kerkdienst werd er een borrel geschonken en koffie gedronken voor men vertrok.

 

Het juiste jaartal is niet te achterhalen maar voor 1880 was hier al een schenkerij/tapperij met een winkelbedrijf gerund door de familie Oude Braak. Veel openbare verkopen van woningen, bouw- en weilanden, heide, veengronden, turf, gewassen, vee maar ook de inboedel vonden plaats in café’s.

Advertenties uit De Twentsche Courant van 17 januari 1880

Gerhardus Oude Braak werd geboren in 1840 aan de huidige Ossendijk. Nadat zijn vrouw Aleida ter Braak in 1892 was overleden hertrouwde Gerhardus in 1894 met Maria Voorthuis uit Langeveen. Het beroep van Gerhardus was schoenmaker en winkelier, daarnaast dreef hij een tapperij. Gerhardus en Maria zijn beiden achter elkaar in 1924 en in 1925 overleden.

 

De twee kinderen uit het eerste huwelijk, Gerhardus en Johanna Oude Braak, zijn beiden ongehuwd gebleven en hebben tot de oorlogsjaren 1940-1945 het café gerund onder de bijnaam: “Schoomakers Gerrad en Hanna”. Beide zijn in deze oorlogsjaren gestorven.

Overlijdensbericht in het Twentsch Nieuwsblad van 24 januari 1944

 

Vanaf 1949 is bekend dat  de pasgetrouwde Reinier Boermans met Hermina Heppenhuis het café runden. Reinier is in de oorlogsjaren in Langeveen gekomen en gebleven.  Reinier woonde in de oorlogsjaren tijdelijk in bij de familie Waaijer-Schröder.

Foto: Jaren 50. Mien Boermans – Heppenhuis en Feem Bernds – Paus (Kater).
Even uitrusten voor het café.

 

In de jaren 50 heeft Nibbelink het café overgenomen. Solliciteren kon dichtbij,

Advertenties uit De Twentsch Dagblad Tubantia van 4 april 1956

 

 

Sinds 1980 tot heden wordt Café-Cafetaria “De Ruif” gerund door de familie Olthof.

 

In welk jaar het voorste gedeelte, annex cafetaria, er voor is geplaatst is niet bekend.

 

Na het lezen van deze historie weet u waar de naam “De Ruif” vandaan komt!

Foto begin jaren 80

 

Bron:

Archief Theo Kuipers

Eigen archief Fam. Olthof

Historische schetsen – Stichting Heemkunde Langeveen jaarboekje 2000

collectieoverijssel.nl

VERVOLG ROUTE:

  1. U vervolgt de Hardenbergerweg. Links ziet u Café-Restaurant Waaijer en net daarvoor de laatste QR-code (17) in het gemeenteplantsoen.

Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 17. Zo kunt u altijd de route vervolgen.

QR code 17. Café Restaurant Waaijer