Doen

Bekijk alle activiteiten in Langeveen Bruinehaar

Agenda

Zet alle plaatselijke evenementen nu in je agenda

Confectie-atelier Morsman

QR route punt 2

De eerste school in Langeveen werd na diversen uitbreidingen te klein. Een nieuwe school werd gebouwd en de oude school werd overbodig.

Al snel wordt interesse in het pand getoond door de firma Morsman. Deze geeft bij de Raad van Tubbergen aan het pand te willen kopen. Na forse discussies, besluit de raad het pand te verhuren aan Morsman voor 30 gulden per week voor een periode van 10 jaar. Bij de volgende vergadering kwam men hier op terug, het pand ging in de verkoop voor 16000 gulden met recht op 1e koop voor de gemeente Tubbergen zodra Morsman het pand in de verkoop zou zetten.

Een maand later, in november 1959, ontstaat er onrust in de Raad. De firma Jensema had een bod van 22000 gulden uitgebracht op het gebouw. Deze bieding was nooit in de raad besproken en achtergehouden. De verkoop aan Morsman wordt doorgezet. Morsman biedt werkgelegenheid aan 50 jonge vrouwen, de werkgelegenheid gaat voor.

In december 1959 komt er slecht nieuws uit Zwolle. De planoligische dienst wenst geen industrie in Langeveen. Zolang de gemeente als eigenaar op papier staat worden de werkzaamheden gedoogd.

Inmiddels werd het mei 1964. Er verschijnt een artikel in de krant. De oude school is verkocht voor 30000 gulden aan de firma Morsman.

Helaas, in december 1964 wordt de gemeente op haar vingers getikt. Bij verkoop aan Morsman zijn de werkzaamheden in strijd met het  bestemmingsplan. De verkoop, aldus Gedeputeerde Staten, is niet in overeenstemming met een juiste behartiging van het belang der gemeente.

De koop gaat vervolgens niet door. De gemeente blijft eigenaar van het pand en verhuurt het aan Morsman.

Advertenties uit 1963 en 1965 Twentsch dagblad Tubantia

Artikel augustus 1964 Twentsch dagblad Tubantia

In mei 1973 worden de vestigingen in Langeveen en Enschede opgeheven. De firma Morsman gaat verhuizen naar Tubbergen. Het personeel, inmiddels 60 personen, gaan allemaal mee.

 

Bron:

Twentsch dagblad Tubantia 17 oktober 1959

Twentsch dagblad tubantia 29 oktober 1959

Twentsch dagblad Tubantia 24 november 1959

Twentsch dagblad Tubantia 23 december 1959

Twentsch dagblad Tubantia 20 mei 1964

Twentsch Dagblad Tubantia 1 december 1964

Tubantia 8 februari 1973

collectieoverijssel.nl

Honderdvijftig jaar kerkgeschiedenis in woord en beeld Pancratiusparochie Langeveen

VERVOLG ROUTE:

  1. Vanaf de brievenbus steekt u de weg over, richting het bushokje. Richting de Kerklaan. Aan uw linkerkant vindt u een wit huis en de volgende QR code (3).

Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 3. Zo kunt u altijd de route vervolgen.

QR code 3. Woonhuis en Boerenleenbank