Doen

Bekijk alle activiteiten in Langeveen Bruinehaar

Agenda

Zet alle plaatselijke evenementen nu in je agenda

RK kerk H. Pancratius

QR route punt 4

Langzaam aan nam het aantal bewoners door ontginning toe en was een kerkje nodig. Onder pastoor Kock werd in 1843 te Langeveen een kapel gebouwd die door de kapelaan van Geesteren bediend moest worden.

 

De bevolking bleef groeien en de kapel werd al spoedig te klein. In 1851 werd zij door een nieuwe kerk vervangen, een zogenaamde Waterstaatskerk. De kerk bevat 352 zitplaatsen. Ook werd een pastorie gebouwd onder hetzelfde dak. In 1851 werd zij tot parochiekerk verheven. Pastoor Hofland werd de eerste pastoor.

Op 30 maart 1855 werd de benaming St. Pancratiusparochie officieel van kracht.

 

De Waterstaatskerk raakt ernstig in verval en moet vervangen worden.

Twentsche courant 30 augustus 1924

Twentsche courant 18 oktober 1924

 

In 1925 is de bouw van de nieuwe kerk klaar. Kerk en pastorie zijn gebouwd onder bouwkundige leiding van de Almelose architect Th.J. van Elsberg.

Het middenschip heeft een hoog spits gewelf met houten bekleding. De zijbeuken hebben ronde bogen en een plat dak met ook een houten bekleding. De zijbeuken zijn voorzien van rondboogvensters, welke allemaal zijn voorzien van gebrandschilderde ramen.

 

In deze gebrandschilderde ramen staan afgebeeld in heldere kleuren “gemijterd en gestaafd”, heiligenfiguren die onze kerk kleurrijk maken.

Bij de bouw van de kapel in 1843 is door het bestuur van de Drieschichtige Marke grond geschonken voor het kerkhof bij de kerk. In 1877 is het vergroot. De in die tijd geplaatste kruizen waren van gietijzer. Vervolgens werd het kerkhof vergroot in 1910 en als laatste in 1970 tot de omvang welke ze nu heeft.

 

Onze prachtige kerk met bijliggend kerkhof zijn de blikvangers in de film “De Beentjes van Sint Hildegard” uit 2020.

Helaas. In 2020 maakt de  Pancratiusparochie voor Tubbergen en omstreken wereldkundig dat er tussen 2020 en 2025 zes parochiekerken sluiten. De kerken in Albergen, Fleringen, Vasse, Reutum, Langeveen en Vriezenveen zullen op termijn dichtgaan en aan de eredienst worden onttrokken.

 

Bronvermelding:

Historische schetsen – Stichting Heemkunde Langeveen jaarboekje 2000

Kerkfotografie

150 jaar parochie en onderwijs Langeveen – stichting Heemkunde Langeveen

VERVOLG ROUTE:

  1. U gaat rechtsaf bij de T-splitsing. Na de basisschool vindt u de volgende QR-code (5), deze hoort bij het witte huis aan de linkerkant.

Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 5. Zo kunt u altijd de route vervolgen.

QR code 5. Oude meesterswoning