Doen

Bekijk alle activiteiten in Langeveen Bruinehaar

Agenda

Zet alle plaatselijke evenementen nu in je agenda

De Veldboer

QR route punt 6

Op het erve “De Veldboer” woonden Gerrit Velt(d)huis en Berendina Hilberink al lange tijd voordat de plaatsnaam Langeveen algemeen in gebruik was in het Noordelijk Drieschicht. Drie kinderen zagen het levenslicht (een jongen en twee meisjes). De jongste, Johanna Velthuis trouwt in 1835 met Albertus ter Braak en blijft op de boerderij wonen. Johanna en Albertus kregen vijf kinderen, twee jongens en drie meisjes.

 

In 1852 koopt Albertus ter Braak 12 verschillende percelen bouwland, weiland en heidegrond van de gezamenlijke Erfgenamen van De Drieschicht. Zijn boerderij neemt in omvang toe.

 

Berendina verloor beide dochters en liet in 1859 haar resterende bezit na aan haar ongehuwde zoon Egbertus Velthuis. Daarnaast schonk ze een geldbedrag aan de kinderen van haar beide overleden dochters. Berendina is in 1865 overleden op de leeftijd van 84 jaar.

Bron:  

De tweede zoon van Johanna en Alberta, Johannes, blijft op de boerderij wonen. Na Johannes, blijft de boerderij overgaan van vader op zoon door de eeuwen heen.

 

We weten nu waar de bijnaam “De Veldboer” van de familie ter Braak vandaan komt.

De boerderij van “de Veldboer” ligt in Langeveen aan de weg die eens naar de Striepe voerde.

 

Op deze foto ziet u de put met putzwengel.

 

Boven een sterke wel op deze grindhoudende zandgrond was goed drinkwater voorhanden. De uitgegraven put was aan de binnenkant afgezet met witte turf en bovengronds afgewerkt met hout.

 

‘Witveen’ of Zwartveen?

Zwartveen‘ is het oudste en onderste deel van de veenlaag. Dit heeft een klei-achtige structuur die totaal niet luchtig is. Echter zitten hierin wel de meeste organische stoffen die je graag wilt hebben bij je planten.

‘Witveen’ is het bovenste deel van de veenlaag. Witveen heeft een vezelachtige structuur die heel luchtig is. Dit zorgt voor veel zuurstof bij de het wortelstelsel van de plant waardoor deze goed kan wortel schieten. Ook zorgt de luchtige structuur ervoor dat het goed vocht kan vasthouden en afstoten. Echter zonder al te veel voedingsstoffen.

 

In de tweede helft van de twintigste eeuw zijn de laatste gezinnen in Langeveen aangesloten op het waterleidingnet.

 

Bron:

Fotoarchief Jos vd Aast

’t Langeveen op Drieschichtige grond

VERVOLG ROUTE:

  1. U loopt rechts langs het bankje (het karrepad op, tussen 2 eiken door).
  2. Aan het einde van dit pad vindt u de volgende QR code (7).

Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 7. Zo kunt u altijd de route vervolgen.

QR code 7. De esker