Nederland heeft tijdenlang onder het landijs gelegen. Daarvan zijn nog wat sporen terug te vinden zoals in Langeveen. Het gebied rondom Langeveen heeft bedekt gelegen onder het landijs gedurende de Saalien ijstijd, dan hebben we het over ongeveer 238000 tot 128000 jaar geleden. Het is de enige esker (Iers voor hoge zandrug of smeltwaterruggen genoemd) in heel Nederland.
Een esker ontstaat onder en in een gletsjer. Het smeltwater baande zich vroeger een weg tussen het ijs en het land en vormde een tunnel in de bevroren massa. In de gletsjers stroomt water door tunnels, breuken en scheuren in en onder het ijs. Dit water neemt stenen, grind en ander materiaal mee en dat blijft liggen op de bodem van zo’n tunnelrivier. Na het smelten van het ijs blijft het puin en grind achter.
Een esker lijkt een beetje op een spoordijk, maar dan door de natuur aangelegd en vele malen groter en hoger.
De bodem verraad iets van de unieke vorm. Het oppervlak van de rimpel hier bij Langeveen is onregelmatig. Het hoogste punt steekt slechts enkele meters uit boven het landschap.
De resten van de esker zijn zichtbaar als koppen in het landschap. In de ondergrond is het systeem nog min of meer aaneengesloten. Later hebben onder invloed van de wind verstuivingen plaatsgevonden en is op de overgang van een hoger en droger naar een lager en vochtiger terrein een dekzandrug ontstaan
Kijkend naar de bodem valt de hoeveelheid grind, en kiezels op de grond direct op. Dit bewijst dat er snelstromend water aan het werk moet zijn geweest. Een klein rustig stromend beekje kan immers geen kiezels vervoeren.
Op veel plaatsen worden eskers afgegraven voor de winning van zand en grind. In de omgeving vind je dan ook verschillende zandputten. Eveneens een bewijs voor de aanwezigheid van een esker.
Het gearceerde deel is de ligging van de esker.
Bronvermelding:
www.verborgengeschiedenis.nl
VERVOLG ROUTE:
Op de kruising gaat u linksaf de Veldboersweg op. Bij de T-splitsing gaat u rechtsaf (Grensweg).
Bij het tweede bospad (nadat de verharde weg is overgegaan in een zandpad), slaat u linksaf het bospaadje in.
U loopt het bospad helemaal uit, voortdurend rechtdoor totdat u aan de linkerkant de begraafplaats Bruinehaar ziet.
Na de begraafplaats houdt u links aan en hier vindt u bij het bankje de volgende QR-code (8).
Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 8. Zo kunt u altijd de route vervolgen.