Doen

Bekijk alle activiteiten in Langeveen Bruinehaar

Agenda

Zet alle plaatselijke evenementen nu in je agenda

De Koele

QR route punt 9

Een esker of smeltwaterheuvel bestaat uit verschillende lagen. Zo wordt er een laag grind afgezet als de rivier snel stroomt, een laag grof zand bij minder snelle stroming, fijner zand bij nog minder stroming en tenslotte wordt er leem afgezet bij heel weinig stroming.

 

Piet Leenders, had al iets gemerkt van die rare bodemsamenstelling van Bruinehaar. Hij begon een zandafgraving. Het blijkt echter geen “goed” zand te zijn, want alles zat door elkaar, zand maar ook grind en leem. De zandwinning heeft men toen maar gelaten voor wat het was, een ondiep zwemwater zonder duidelijke vorm. En zo was het “Gat van Leenders” in de volksmond een feit.

In 1985 begon men met de aanleg van de N343 Langehaarsweg.

Op advies van Plaatselijk Belang Bruinehaar heeft men het zand niet van elders aangevoerd, maar heeft men het materiaal uit de zandkop ernaast, richting Langeveen gehaald. Plaatselijk Belang Bruinehaar zag daardoor een mogelijkheid om toch weer een zwemwater voor de buurt te creëren en zo is de “Koele” ontstaan. De rand is zeer ondiep gemaakt, zodat de kleine kinderen er probleemloos kunnen spelen. Naar het midden toe wordt het dieper en wel zo, dat een volwassen persoon er normaal goed kan zwemmen.

Aangezien deze recreatieplas in de smeltwaterrug is gegraven, bestaat de onderlaag uit lemig zand. Het regenwater dat op de Bruinehaarseheide valt, zakt in het zand weg en als het op een ondoordringbare leemlaag stuit stroomt het bijna horizontaal ondergronds de richting van Almelo op. De heidegrond is voedselarm en dus wordt ook het grondwater voedselarm. Ook is een heidebodem rijk aan humuszuren, zodat het water en voedselarm en zwakzuur is. In de zomer is het droger en in de winter valt er meer neerslag, dus zal in de winter het water in de recreatieplas hoger staan dan in de zomer.


Bron:

https://vriezenveen.knnv.nl/

Facebook: Historische foto’s Langeveen –  Bruinehaar

collectieoverijssel.nl

VERVOLG ROUTE:

  1. Bij het bankje houdt u rechts aan en vervolgt u het grindpad
  2. Aan het einde van dit pad gaat u linksaf het fietspad op.
  3. U gaat door het tunneltje. Bij de T-splitsing houdt u links aan, fietspad volgen.
  4. Aan de linkerkant bevindt zich het Witte Kerkje.
  5. U gaat na het Witte Kerkje linksaf, het zandpad op (Gravenlandweg).
    U vindt hier links naast het Witte Kerkje (bij het bankje) de volgende QR-code (10).

Het kan zijn dat wegens omstandigheden een volgende QR code niet werkt. U vindt hieronder de QR code van het volgende paaltje, nummer 10. Zo kunt u altijd de route vervolgen.

QR code 10. Buurtschap Bruinehaar met het Witte Kerkje